• by:
  • April 30th, 2021
  • Category: iSTEM

Vlinder Webinar


"Vlinders: klein en GROOT" op GTI Londerzeel. Wil je graag alles weten over grote - en kleine vlinders? Wil je weten wat deze vlinders te maken hebben met het weer en met het klasklimaat? Het GTIL vertelt je er alles over in een gratis webinar.

Vrijdag 30 april 2021

Vlinder Webinar

"Vlinders: klein en GROOT" op GTI Londerzeel. Wil je graag alles weten over grote - en kleine vlinders? Wil je weten wat deze vlinders te maken hebben met het weer en met het klasklimaat? Het GTIL vertelt je er alles over in een gratis webinar.
Het GTIL organiseert een webinar rond zijn vakoverschrijdend STEM-project. "VLINDERS: klein en GROOT". Vorig schooljaar lanceerde de UGent het VLINDER-project, een uniek citizen science project waarbij  60 autonome weerstations, verspreid over heel Vlaanderen, het weer opmeten in omgevingen waar vandaag nog geen data beschikbaar van zijn. Deze lokale weersmetingen zijn nodig om nauwkeuriger weersvoorspellingen te maken en ze zijn in een latere fase van belang voor klimaatonderzoek.
 
Het GTIL was één van de scholen die geselecteerd werden om een weerstation te plaaten. De school monteerde haar weerstation in een vijver op het Groenhof te Malderen. Naast de bouw van het weerstation hebben de leerlingen van de derde graad Industriële Wetenschappen heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de lokale invloedsfactoren op ons weer. Dit project hebben we de GROTE VLINDER genoemd.
 
Omdat het UGent-project weinig engineering inhoudt, heeft GTIL een 'broertje' bedacht: de kleine VLINDER. Met hun zelfontworpen en geprogrammeerde toestel meten de leerlingen temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, .. online (via hun smartphone) in verscheidene klaslokalen om zo een nieuwbouw (passief gebouw) te vergelijken met de oudbouw. Het idee is ontwikkeld voor de coronacrisis uitbrak, maar blijkt nu actueler dan ooit.
 
Zo voert ook de KULeuven onderzoek naar binnenluchtkwaliteit in tal van Vlaamse schoolgebouwen. Een beperkt aantal pilootscholen, waaronder GTIL, werkt mee aan het Europese Erasmus+/Britecproject (Bringing Research Into the Classroom), een citizen science project van de KULeuven. Libby Vercruijsse, laatstejaarsstudente bouwkundig burgerlijk ingenieur, zal op het VLINDER-webinar de gezondheidstoestand van onze Vlaamse klaslokalen presenteren. Prof. Dr. Ir. Steven Caluwaerts (UGent en KMI) is projectleider van Vlinder UGent en zal hierover getuigenis brengen. Daarnaast zullen de leerlingen en leerkrachten van het GTIL hun bevindingen en onderzoek toelichten.
 
Ook Vlinders in de buik gekregen van ons VLINDER-webinar dat zal doorgaan op maandag 17 mei om 19u? Inschrijven kan hier.
 
De eerste 12 personen die zich inschrijven krijgen een waardebon van 15 euro om een hoevepakket op te halen bij één van de Londerzeelse hoevewinkels. Door deze thuisverkoop te promoten steunt GTIL niet enkel de lokale handel, maar biedt het ook een kleinschalige oplossing voor de klimaatcrisis. Wat Vlinder klein of GROOT al dan niet kan doen. Tot 17 mei!