Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Cover foto: Holger Motzkau

14 maart is Pi Dag: als je de datum in de Amerikaanse notatie schrijft dan krijg je immers 3/14. Pi is waarschijnlijk de bekendste wiskundige constante die er bestaat en met goede reden: ze duikt overal op, zelfs op plaatsen waar je ze niet zou verwachten, zoals kwantumfysica en waarschijnlijkheidsrekenen. 

Er zijn dan ook veel originele manieren om pi te berekenen. Denk bijvoorbeeld aan de Naald van Buffon. Als we een rooster hebben van evenwijdige rechte lijnen, dan is de kans dat een naald op een van de lijnen valt, rechtstreeks verbonden met het getal pi. Concreet, als de naald even lang is als de afstand tussen de evenwijdige rechte lijnen, dan is de kans dat een naald op een van de lijnen valt gelijk aan 2/pi. 

Hoeveel manieren kun jij nog bedenken om pi te berekenen? In de video’s onderaan deze pagina vind je twee hands-on methodes van Matt Parker van het YouTube kanaal Stand-up Maths