Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Vlaanderen Digitaal Award voor onze collega’s van AI Op School!

Op de nocturne van de Trefdag Vlaanderen Digitaal in Flanders Expo zijn de drie Vlaanderen Digitaal Awards uitgereikt. De vzw Dwengo (UGent) won met het project AI Op School de award voor het “Meest Inclusieve project”. De jury was onder de indruk hoe dé technologie van het jaar (AI) in laagdrempelige lesinhoud werd vertaald.

Het project AI Op School is een verzameling van diverse leeractiviteiten die leerlingen van het secundair onderwijs in contact brengen met de principes van machine learning en AI. Al het ontwikkelde lesmateriaal werd geïntegreerd in interactieve leerpaden op onze website die leerlingen en leerkrachten kosteloos en volledig zelfstandig kunnen doorlopen. In deze leerpaden zijn ook Jupyter notebooks geïntegreerd waarin gebruikers snel en laagdrempelig aan de slag kunnen gaan met verschillende technieken van machine learning en AI.

Omdat niet alle kinderen en jongeren, in het bijzonder deze uit de kansengroepen, toegang hebben tot naschoolse activiteiten zoals de STEM-academies, probeert AI Op School hen te bereiken via de school. Het lesmateriaal situeert zicht binnen verschillende maatschappelijk relevante contexten voor alle leeftijden van het secundair onderwijs. Een aantal voorbeelden van contexten waarvoor er materiaal is zijn: gezondheidszorg, klimaat, landbouw, taaltechnologie, kunst,… Door het gebruik van ‘atypische’ STEM-contexten, zoals zorg, klimaatverandering en taal samen met de integratie van ‘real-world’ data, worden er authentieke leerervaringen gecreëerd die meer leerlingen zullen boeien voor STEM. Zo wordt de kans vergroot dat leerlingen later een studiekeuze voor wiskunde, wetenschappen of technologie zullen overwegen.

Proficiat, Natacha en co!

Gerelateerde pagina's