Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs
STEM-concepten

STEM-concepten (Dag van de wetenschappen, Gent)

De STEM-concepten werden als overkoepelende concepten opgenomen in de leerplannen voor de tweede en derde graad. Wat zijn die STEM-concepten? Wat doe je ermee? Hoe ga je ermee aan de slag in jouw klas?

Praktische informatie

Datum: 28/02/2024

van 14:00 tot

15:30

Locatie:  

Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent

Doelgroep: Leerkrachten STEM Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Lesgevers:

STEM-onderwijs focust op een aantal disciplinaire kernideeën en de verbindende STEM-concepten. Deze concepten helpen de STEM-lerenden om kennis van de verschillende disciplines te integreren en zo met meer inzicht naar de wereld te kunnen kijken.

De STEM-concepten werden als overkoepelende concepten opgenomen in de eindtermen voor de tweede en derde graad in alle richtingen: leerlingen moeten leren om natuurlijke of technische systemen te analyseren aan de hand van STEM-concepten en moeten de concepten kunnen gebruiken om problemen op te lossen.

Maar: Wat zijn die STEM-concepten nu eigenlijk? Veel leerkrachten tasten hierrond nog in het duister. Nochtans zijn het heel krachtige instrumenten om de leerlingen te helpen bij het begrijpen van de theorie uit de S, T en M-lessen en om verbanden te kunnen leggen.

In de workshop wordt eerst de betekenis van de verschillende concepten duidelijk gemaakt. Daarna wordt aan de hand van voorbeelden en interactieve opdrachten een stappenplan uitgewerkt om met de STEM-concepten in de klas aan de slag te gaan.

Meer info

De STEM-concepten vormen een handig kader voor de verbanden tussen de verschillende disciplines. Deze concepten helpen de STEM-lerenden om kennis van de verschillende disciplines te integreren en zo met meer inzicht naar de wereld te kijken. Tijdens de workshop wordt er ingegaan op de betekenis van de concepten en hoe deze een meerwaarde kunnen zijn voor de klaspraktijk.

Ontdek de iSTEM-Workshops

Uit ervaring weten we dat een aantal thema’s binnen STEM-onderwijs voor vele leerkrachten een uitdaging blijven. In een reeks van hands-on workshops van een halve dag gaan we dieper in op deze thema’s en bieden we leerkrachten de nodige handvaten om hun STEM-expertise nog te verbeteren. 

Bekijk hier alle workshops: