Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Nu ook iSTEM inkleuren met de i van inclusief!

iSTEM inclusief inkleuren

Maak op onze website kennis met ons gloednieuw luik rond inclusief en diversiteit-sensitief ontwikkelen van iSTEM-materiaal.

Elke klas is divers, elke leerling is uniek. Diversiteit is de norm. Toegankelijke STEM-lessen en STEM-materialen dragen bij aan een verhoogde STEM-motivatie en leerwinst, vandaar dit nieuwe luik diversiteit-sensitieve designtips (DDT’s) met tips, voorbeelden, good practices, inspiratie en interessant leesvoer.

Gezien het de bedoeling is om geïntegreerd diversiteit-sensitief aan te slag te gaan doorheen het iSTEM-ontwikkelproces, kunnen de tips gefilterd worden op basis van de COOL-ontwikkelfase waarin het TDT zich bevindt: context-analysefase, themaselectiefase, brainstormfase of rapportering-ontwikkelingfase.

Binnen elke fase kan er geselecteerd worden op basis van (voorlopig) drie categorieën: Taal(groen), Beeldvorming (paars) en Toegankelijkheid (geel). Elke tip heeft ook een banner (linkerbovenhoek) die verwijst naar de categorie in de overeenkomstige kleur.

Aan de slag met de DDT’s?!

In functie van het profiel van je klasgroep en de specifieke noden van je leerlingen selecteer je tips binnen één of meerdere gekozen categorieën binnen een specifieke COOL-ontwikkelfase. Het is dus zeker niet de bedoeling om alle tips lukraak toe te passen, maar wel om doelgerichte, weloverwogen selecties te maken en deze te integreren doorheen het hele iSTEM-ontwikkelproces. De aangereikte tips en voorbeelden zijn absoluut niet bindend en kunnen vast en zeker ook dienen ter inspiratie.

Enkel nood aan taaltips? Geen probleem, alle tips kunnen ook per categorie binnen een COOL-fase of los van een COOL-fase geconsulteerd worden

Nog geen ervaring met COOL voor iSTEM?

Geen nood, heel wat tips staan ook op zich en kunnen eveneens gebruikt worden om je bestaand STEM-materiaal op inclusiviteit te screenen of gebruikt worden binnen de aparte (STEM)vakken.

Laat van je horen!

Graag toch nog wat meer uitleg?
Je eigen diversiteit-sensitieve tips delen?
Feedback rond de DDT’s en het gebruik ervan?
Foutjes gezien?

Aarzel niet en stuur ons een mailtje via contact@istem.be!

Gerelateerde pagina's

Facebook
LinkedIn
Email