Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Pi-dag 2024

Op 14 maart is het naar jaarlijkse gewoonte π-dag. Van alle wiskundige constanten is π veruit de meest bekende. Het is één van de eerste constanten met een naam die we leren, het is één van de eerste irrationale getallen die we leren, …

Iedereen weet dat π gerelateerd is aan cirkels; het is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Een van de redenen waarom π echter zo tot de verbeelding spreekt is omdat het overal lijkt op te duiken. In 1952 werkte de beroemde wiskundige en computerwetenschapper Alan Turing bijvoorbeeld een model uit om te beschrijven hoe patronen ontstaan tijdens morfogenese, het proces dat zorgt voor de ontwikkeling van een vorm.

Computerwetenschappers proberen constant het record te breken van de meest nauwkeurige berekening van π. Het record ligt op dit moment op 100 000 000 000 000 (=10^14) cijfers na de komma, eerst gedaan door Emma Haruka Iwao van Google op 21 maart 2022. Een dik jaar later, op 18 april 2023 kon Jordan Ranous dit record echter evenaren met een pak minder rekentijd: 59 dagen in plaats van 158! Wat opvalt is dat beiden echter wel (net als alle andere recordpogingen sinds 2009) het Chudnovsky algoritme gebruikten.

Bonusweetje: 14 maart is ook de verjaardag van Albert Einstein, die geboren werd op 14 maart 1879.