Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Een handtas van schimmel?

Zou jij een tas gemaakt van schimmel gebruiken? Het klinkt misschien als een bizarre vraag maar het is helemaal niet zo vergezocht. Een interdisciplinair team van onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel maakte een handtas op basis van mycelium

Mycelium is het equivalent van wortels voor paddenstoelen. Je ziet het onder paddenstoelen als een netwerk van witte draden in de bodem. Wetenschappers uit verschillende disciplines (biologen, bio-ingenieurs, architecten en productontwikkelaars) hebben ontdekt dat mycelium dat gekweekt wordt in een laboratorium heel veel toepassingsgebieden heeft en bovendien heel wat voordelen biedt ten opzichte van klassieke materialen qua duurzaamheid. 

Eén van die toepassingen is het bewerken van lab-mycelium tot een materiaal dat als vervanger van leer, bijvoorbeeld om handtassen van te maken. De handtassen die op deze manier gemaakt worden zijn volledig biologisch afbreekbaar. Op de website van Universiteit van Vlaanderen geeft professor Eveline Peeters zelf meer uitleg in een podcast. 

Wie dieper wil duiken in dit onderwerp kan hier het onderzoek van professor Vanden Elsacker vinden. 

Van handtassen naar muren...

Aan de andere kant van het spectrum onderzoekt men ook hoe schimmels gebruikt kunnen worden in het creëren van zelfhelende bouwmaterialen. Ook hier werkt weer een interdisciplinair team van ingenieur-architecten, microbiologen, fysische chemici en polymeerwetenschappers samen om schimmels te gebruiken in de bouwsector. 

en alles ertussen

Dit zijn lang niet de enige toepassingen. Zo wil Adidas een sneaker gemaakt uit mycelium op de markt brengen. Ook in de verpakkings- en voedingsindustrie worden de mogelijke toepassingen van mycelium al verkend, bijvoorbeeld als vleesalternatief. Om dit verder te verkennen wil de VUB ook een myceliumlab uitbouwen in het Green Energy Park in Zellik.