Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Aan de slag met STEM minimumdoelen, thema ruimtevaart (nieuwe data in voorjaar 2024)

Ben je gepassioneerd door STEM en door ruimtevaart? Wil je graag samen met een team van collega’s een STEM-project uitwerken onder begeleiding van iSTEM en van ESERO Belgium?

Vanaf volgend schooljaar worden de driedaagse bijscholingen van iSTEM “Aan de slag met de STEM-minimumdoelen” georganiseerd in samenwerking met een aantal externe partners.

iSTEM heeft een unieke aanpak ontwikkeld waarmee leerkrachtenteams samen met de coaches aan de slag kunnen gaan om een boeiend STEM-project te creëren voor hun leerlingen. De iSTEM-coaches ondersteunen jouw team actief om aan de slag te gaan met de nieuwe STEM-minimumdoelen!

Samen met ESERO Belgium zoeken we het hogerop in de ruimte. Esero is het scholenprogramma van het Ruimtevaart Agentschap ESA met veel expertise en een ruim aanbod voor leerkrachten van lager en secundair onderwijs. Tijdens de driedaagse bijscholing in de Sterrenwacht (Gent) bundelen iSTEM en ESERO Belgium hun krachten om mooie STEM-projecten rond Ruimtevaart te ontwikkelen voor alle leerlingen van het secundair onderwijs.

Om STEM interactief en interdisciplinair te maken zijn leerkrachten met verschillende invalshoeken, opleidingsprofielen en inhoudelijke achtergronden zeker welkom. Een diverse samenstelling van het team verhoogt de kans op succes.

Grijp deze unieke kans en schrijf je team vandaag nog in voor deze driedaagse bijscholing!

Bereid je voor op een inspirerend programma vol interactieve workshops, praktische tools en waardevolle samenwerkingen. Samen zetten we de eerste stap naar een duurzame en innovatieve toekomst!

Programma

09:00-

16:00

  • Hands-on kennismaking met iSTEM-didactiek
  • Toelichting projecten ESERO Belgium
  • Opstart ontwikkeling script nieuw STEM-project

09:00-

16:00

  • Mini-workshop evaluatie STEM-projecten
  • Finalisatie script
  • Reflectie

09:00-

16:00

  • Mini-workshops rond diversiteit STEM-concepten en computationeel denken
  • Workshop rond ruimtevaart/sterrenkunde missies op school -– ESERO Belgium
  • Presentatie en uitwisseling projecten
  • Rondleiding door de UGent VolkssSterrenwacht Armand Pien;

Deze driedaags is opgebouwd volgens de COOL voor iSTEM methodiek.

Doelstellingen

Na het volgen van dit nascholingstraject…

  • heb je alle nodige achtergrondinformatie over STEM, iSTEM en het Inkleurmodel
  • beschik je over de vaardigheden om in een STEM-project leerdoelen en leerinhouden op elkaar af te stemmen
  • pas je een bestaand project aan aan de iSTEM-criteria
  • kan je als leerkracht de context van ruimtevaart maximaal gebruiken op school en inspireer je leerlingen en leraren met missies rolmodellen en beroepen in de ruimtevaart
  • wordt de ruimte zo niet alleen een bron van inspiratie en van toekomstige dromen voor de leerlingen maar ook een concreet onderdeel van hun dagelijkse leven
  • heb je connectie met en toegang tot het groeiend lerend netwerk van iSTEM-leerkrachten geïnteresseerd in ruimtevaart.

Praktische informatie

Data

04/03/2024 -

27/03/2024 -

03/05/2024

Doelgroep

STEM-leerkrachten (incl aardrijkskunde) secundair onderwijs, alle graden, alle finaliteiten.

Locatie

Volkssterrenwacht Armand Pien, 9000 Gent

Prijs

Deelname is gratis voor leraren in beroep en leraren in opleiding. Lunch en koffiepauze zijn inbegrepen, je transportkosten worden niet terugbetaald.

Inschrijving

ESERO Belgium biedt alles gratis aan voor leraren. Ons budget is echter beperkt. Daarom is het belangrijk dat je effectief aanwezig bent voor activiteit waar je op inschrijft. Als je onverwacht niet kan deelnemen door overmacht, gelieve ons dan meteen te verwittigen. Wie niet komt opdagen zonder verwittiging, kan alsnog een factuur krijgen van €100 om de verloren gegane investeringskost te recupereren.

Wat gebeurt er met de data die ik invul? ESERO Belgium en iSTEM bewaren je data niet na de activiteit, tenzij je “ja” antwoordt op de vraag of je de email-nieuwsbrief wilt ontvangen.

Lesgevers

logo stem voor de basis

STEMDAG 2024

Samenwerken inspireert

4 december in Brugge

Diversiteitshulp