Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Jana Boussier

Expertise

Stel jezelf even voor.

Ik ben Jana Boussier, met een achtergrond als bioloog gespecialiseerd in ecologie. Voor een periode van twaalf jaar stond ik in het onderwijs, waar ik zowel chemie als biologie doceerde. Toen de kans zich voordeed om als stagebegeleider aan de UHasselt te werken, greep ik die meteen, omdat het een geweldige synergie creëerde. Maar na verloop van tijd begon de combinatie te zwaar te wegen, en dus nam ik afscheid van het onderwijs. Dat afscheid was een emotioneel moment, onderwijs blijft mijn passie, onveranderd en vol enthousiasme. Maar het meest van alles weet ik dat ik mijn leerlingen heel erg ga missen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de maatschappelijke waarde van leerkrachten vaak onderschat wordt, terwijl zij de bouwstenen van de toekomst vormen, ons meest waardevolle bezit.
Zowel in mijn professionele leven als daarbuiten ben ik altijd zeer leergierig en enthousiast. Eén van mijn grote passies zijn dinosaurussen, waarbij verschillende aspecten van de biologie samenkomen, zoals evolutie, fysiologie, anatomie en verwantschappen. 

Ik ben er trots op dat ik mijn vijfjarige zoontje dezelfde passie heb kunnen bijbrengen. Dit jaar zijn we alleen al drie keer naar het KBIN geweest. Daarnaast houd ik van tekenen, ben ik actief in sport, geniet ik van tuinieren en kook ik graag vegetarische gerechten. Duurzaamheid is voor mij een belangrijke waarde, en ik probeer daar verantwoordelijk mee om te gaan.

Hoe ervaar je het om mee in het team van iSTEM te zitten?

Het is een geweldige groep waarin je ongehinderd jouw mening kan geven. Iedereen heeft de instelling om te blijven leren, zonder de arrogantie van het weten. Die dynamiek is echt fantastisch.

Waar zitten jouw ambities binnen iSTEM?

Mijn voornaamste doel is om zoveel mogelijk leerkrachten te bereiken en via hen de leerlingen te inspireren. Uiteindelijk draait alles om het helpen van leerlingen in hun zoektocht naar hun toekomst en het stimuleren van een vernieuwde kijk op de echte wereld. Ik wil hen overtuigen dat zelfs een kleine inzet een verschil kan maken.

Met mijn achtergrond als leerkracht wil ik graag een brug slaan naar het doelpubliek, en daarom denk ik actief na over effectieve communicatie, inclusief via sociale media.

Wat de inhoud betreft, ben ik enthousiast om bij te dragen aan de evaluatie van STEM-projecten, die vaak uitdagend zijn. Mijn betrokkenheid bij iSTEM heeft me in eerste instantie uit mijn comfortzone gehaald, maar achteraf ben ik dankbaar voor de kans omdat ik er steeds veel bijleer.