Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Projecten

Ondek de iSTEM-projecten

Neem een kijkje tussen onze STEM-projecten. Zie je iets dat je aanspreekt? Aarzel niet om er mee aan te slag te gaan en aan te passen aan jouw noden. Het enige dat we vragen is dat je de vermelding naar iSTEM laat staan en je aanpassingen terug deelt.

Filter op thema

Filter op thema

Filter op doelgroep

Filter op doelgroep

Filter op duur

Filter op duur

Trefwoorden_specifiek

Trefwoorden_specifiek
www.pixabay - photo by wokandapix
NIEUW
De blikkenpers is een populair techniekproject, waarin de leerlingen van de arbeidsmarkt belangrijke technische vaardigheden kunnen verwerven. De studenten van de EduMa van de KU Leuven hebben een lessenreeks gemaakt voor in PAV, die een STEMmige voorbereiding kunnen vormen voor de
NIEUW
Dit project daagt de leerlingen uit om zelf een muziekinstrument te bouwen zonder echte snaren. Geïnspireerd door enkele voorbeelden met lasers, gaan ze creatief aan de slag in hun ontwerp van een laserharp. Ook verschillende concepten van computationeel denken komen
NIEUW
Zonlicht heeft veel voordelen maar ook een nadelige impact op ons lichaam. Leerlingen onderzoeken hoe ze zich kunnen beschermen tegen de zon. Je beschermen kan echter op verschillende manieren, maar wat is de meest flexibele manier?
Dit project barst van de techniek en beidt vele mogelijkheden eigen accenten te leggen rond één of meerdere technische deelproblemen zoals sturing, aandrijving, mechanische en elektrische veiligheid, printsoftware, enz.
Dit project daagt leerlingen uit om zelf een optisch alarmsysteeem te omzeilen. Hierbij gaaan ze aan de slag met de wetten van de optica, lineaire vergelijkingen en goniometrie. Deze wiskundige oplossing implementeren ze in Excel als simulatie.
Waar taal en technologie samenkomen, ontstaat het domein van Natural Language Processing (NLP). Met technieken uit machine learning kunnen we computers op een intelligente manier laten werken met taal. We buigen ons over vragen als "Hoe kunnen we automatisch teksten begrijpen,
De leerlingen bekijken alternatieve energie met een kritische blik door op onderzoek te gaan. Voor datonderzoek bouwen zij eerst een zonnewagen, die zij dan op basis van de onderzoeksresultaten kunnen optimaliseren.
In dit STEM-project worden de leerlingen uitgedaagd om op een originele manier over de energiecrisis na te denken.
Boccia is een bal- en werpsport die lijkt op bowls en petanque en geschikt is voor sporters met zware motorische beperkingen. In categorie BC 3 hebben spelers een zware fysieke beperking. Ze mogen hulpmiddelen gebruiken zoals een helling om de
Zouden waterkrachtcentrales onze energiecrisis kunnen oplossen? Ontwerp en bouw een testopstelling om het reële rendement te onderzoeken.
In dit STEM-project worden de leerlingen uitgedaagd om aan de hand van wetenschappelijke kennis en vaardigheden, de herkomst van stoffelijke overschotten te achterhalen.
In dit STEM-project worden de leerlingen uitgedaagd om de luchtkwaliteit van hun klaslokaal te meten, analyseren en tot slot te verbeteren.
Onze muziekbeleving heeft alles te maken met STEM! Wat is geluid? Wanneer wordt geluid muziek? Hoe neemt de mens geluid en muziek waar? Hoe kan je je gehoor beschermen? Welke samenklanken ervaren we als toonhebbend? Hoe kunnen we die informatie
Dit project daagt leerlingen uit om zelf een composthoop te maken die kan dienen als verwarmingsbrond. Ze onderzoeken de biochemische processen die er achter zitten en bouwen zelf een biomeiler.
Op het eerste zicht is bellenblazen niets meer dan een kinderspel, maar als STEM-project is het uitdagender dan het lijkt. Onderzoekend- en ontwerpen leren staan centraal in dit project. De leerlingen gaan eerst op onderzoek naar het beste zeepsop. Ze ontdekken
Via geïntegreerd toepassen van leerstof uit verschillende vakken gaan leerlingen projectmatig, zelfstandig en onder begeleiding aan de slag om tot een aantal inzichten te komen. Volgens het principe van probleemoplossend denken en toepassen van STEM-didactiek laten we de leerlingen zelf
Dit project is een uitdagend syntheseproject waarin alle leerstof van de 2e graad STEM in aan bod kan komen. De leerlingen kunnen hier hun creativiteit op botvieren om zelf een escape room te maken rond STEM.
Dit STEM-project daagt leerlingen uit om duurzame manieren te zoeken om beter om te gaan met water door informatie te vergaren, verschillende experimenten uit te voeren (o.a. rond osmose), de relatie met klimaat te bestuderen en hun watervoetafdruk te berekenen.

pagination